www.apost-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Четверг, 18 квітня 2024 року
Що нового на сайті?

Архів публікацій
Апостоловський район >> Новини
«Роки війни – століття пам’яті»
Версія для друку Написати листа
Апостолівська районна бібліотека 06 травня 2015 року провела заходи до Дня пам’яті та примирення, Дня Перемоги та 70 – річчю Перемоги над нацизмом в Європі.

    Вечір пам’яті відбувся в Апостолівській загальноосвітній школі № 3 І-ІІІ ступенів разом із учнями 10-11-х класів. Бібліотекарі ознайомили запрошених з основними етапами розгортання подій Другої світової війни, переглянули документальні кадри визволення нашої Батьківщини. Також учням була показана вистава «А зори здесь тихие», підготовлена гуртком «Маленький принц» Апостолівського Будинку дитячої творчості. Мільйонам людей назавжди врізався в пам’ять перший день війни. Її чорні крила закрили сонце. Мирний день відпочинку, обернувся довгими роками страждань. Кров’ю і пожежами прокотилася війна по нашій рідній землі. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у Другій світовій. Нелегке наше сьогодення не може заступити радості приходу весни, а разом з нею і Дня пам’яті та примирення, Дня Перемоги. Ці дні назавжди залишаться для нас затьмареними від гіркоти втрат і осяяними сонцем Перемоги. Хвилиною мовчання учні висловили вдячність усім тим, хто кував Перемогу. Пам’ять про цих людей ми пронесемо у своїх серцях через усе життя.
    Також в читальному залі КЗК «Апостолівська районна бібліотека» було проведено інформаційну годину. Протягом попередніх 24 років незалежна Україна відзначала День Перемоги за усталеним радянським зразком. Завдяки Указу Президента «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» та Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» Україна розпочинає нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. Президент Петро Порошенко підписав Указ, яким встановив щороку 8 травня відзначати в Україні День пам’яті та примирення. Уперше в історії України на офіційних заходах з приводу річниці закінчення Другої світової війни використовуватимуть європейську символіку. Для вшанування пам’яті полеглих будуть використовувати зображення червоного маку.

    Ще у далекому 1915 році американський професор М. Міхаель запропонувала носити на грудях червоний мак як символ пам’яті про загиблих. Ідея застосувати червоний мак в якості нового для України символу належить Українському інституту національної пам’яті (УІНП) та Національній телерадіокомпанії України. Зображення червоного маку повинно викликати асоціації не тільки з квіткою, але із кривавою раною від кулі. Це символ поваги до тих, хто переміг нацизм. Червоний мак – не лише європейський, але й український символ, адже здавна кажуть: маки квітнуть там, де пролилася козацька кров. Дітей також ознайомили з тематичною виставкою літератури «Війна без права забуття». Заклади культури району долучаються до європейських традицій. Тому було проведено ще й майстер-клас по виготовленню символу відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги. Дітям дуже сподобалася така колективна форма роботи, кожен виготовив для себе символ Перемоги – червоний мак.

За інформацією відділу культури, туризму, національностей та релігій райдержадміністрації












Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор